Tuesday, March 26, 2013
SAMBUTAN HARI PENGASUH DAN MESYUARAT AGUNG PPNP MERIAH.

Sambutan Hari Pengasuh dan Mesyuarat Agung PPNP kali ke 12 yang telah diadakan selama 2 hari 1 malam di De Rhu Beach Resort Kuantan disambut meriah.

Kehadiran seramai 174 orang di kedua-dua majlis telah membuktikan bahawa PPNP ke arah perubahan dalam memartabatkan pendidikan awal kanak-kanak di Pahang. Kehadiran yang terdiri daripada pengusaha, penyelia dan pengasuh TASKA daripada daerah Kuantan, Pekan, Rompin, Maran, Temerloh dan Bera.

Format yang diperkenalkan bermula tahun lepas iaitu dimulakan dengan acara sukaneka, ceramah motivasi atau pun majlis makan malam dan diakhiri mesyuarat agung sememangnya bertepatan untuk menyatupadukan semua ahli disamping menimba ilmu melalui aktiviti-aktiviti yang dijalankan selama 2 hari 1 malam.

Ceramah motivasi yang telah disampaikan  oleh En Nik Apizo (Caunselor Register) yang mengupas tentang tanggungjawab semua warga TASKA. Intipati ceramah yang menyentuh tentang kewibaan, keprihatinan, keikhlasan, tanggungjawab, jati diri, kenal diri sendiri yang melibatkan semua warga TASKA memberi kesan yang positif dalam diri setiap ahli yang hadir.

Mesyuarat Agung PPNP telah dirasmikan oleh Penolong Pengarah Perundangan dan Advokasi JKM Negeri Pahang, EN Abdul Ghani bin Mohd Yusof. Beliau juga telah memaklumkan kepada semua yang hadir tentang beberapa perubahan di dalam industri TASKA antaranya ;
  • pemberian dana RM10k kepada pengusaha baru dan pengusaha yang ingin membuka cawangan baru.
  • Rumah tengah yang boleh dijadikan TASKA dengan syarat ada ruang luar untuk kanak-kanak bermain.
  • Subsidi untuk setiap kanak-kanak kepada ibu bapa yang berpendapatan RM3,000 dan ke bawah.
  • Kursus KADAKK (PERMATA) akan bermula Mei, 2013
Mesyuarat kali ini membariskan semula kepimpinan lama dan gabungan beberapa kepimpinan baru untuk menerajui PPNP bagi tempoh 2 tahun. Puan Salina Shamsudin yang diberi mandat, amanah dan tanggungjawab sekali lagi sebagai Pengerusi PPNP bagi tempoh 2 tahun akan datang.

PPNP sangat berharap pada tahun yang mendatang kehadiran majlis sebegini akan bertambah kerana melalui program sebeginilah semua TASKA akan memperolehi informasi terkini. Sehingga kini PPNP mempunyai seramai 300 orang ahli yang melibatkan semua daerah di Negeri Pahang.


             
            Acara Sukaneka                         Penasihat PPNP bersama Penolong Pengarah Perundangan
                                                               Dan Advokasi JKM Negeri Pahang
                                                               En Abdul Ghani bin Mohd Yusof.

Ceramah Motivasi oleh En Nik Apizo daripada MARA Kuala Lumpur