Saturday, May 17, 2008

PPNP JAYA KURSUS ASUHAN KANAK-KANAK TASKA RUMAH KALI PERTAMA DI TEMERLUH


Persatuan Pengasuh Negeri Pahang (PPNP) telah mengadakan Kursus Asas Asuhan Kanak-kanak Taska Rumah (KAAKTR) kali pertama dengan jayanya pada 12-16 Mei 2008 bertempat di Hotel Green Park, Temerluh, Pahang.

Peserta seramai 23 orang dari Kuantan, Bentung, Jerantut dan Temerluh adalah dari kalangan ibu tunggal dan suri rumah yang berpendapatan rendah.

Kursus ini adalah di bawah projek Asuhan Prihatin yang dianjurkan oleh Persatuan Pengasuh Berdaftar Malaysia(PPBM) dan disokong oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dan Kementerian Kewangan Malaysia.

Tujuan kursus ini adalah:-

- Memberi pengetahuan dan kemahiran kepada pengusaha atau pengasuh Taska Rumah supaya mereka dapat mengendalikan Taska dengan lebih efektif an bermutu.
- Supaya kanak-kanak yang dihantar ke Taska Rumah dapat menerima asuhan yang menyokong perkembangan menyeluruh.
- Untuk meningkatkan imej pengasuh melalui pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh dari kandungan kursus.Kursus selama 5 hari ini merangkumi 15 modul yang memberi tumpuan perkembangan dan pentadbiran Taska Rumah. Di antaranya adalah:-

1. Merancang dan melaksanakan aktiviti yang sesuai dan berasaskan kebudayaan tempatan
2. Penyediaan persekitaran yang merangsang perkembangan kanak-kanak
3. Tugas dan tanggungjawab pengasuh Taska Rumah
4. Penyediaan makanan seimbang bagi kanak-kanak taska rumah
5. Kewangan dan pentadbiaran taska rumah
6. Penglibatan ibu bapa di taska rumah
7. Perlesenan dan proses pendaftaran taska rumah

Majlis perasmian penutup telah disempurnakan oleh Pengarah Kebajikan Masyarakat Negeri Pahang, Puan Shamsiah Husin.

Persatuan Pengasuh Negeri Pahang ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada JKM Negeri Pahang, JKM Daerah Temerluh dan Persatuan Pengasuh Berdaftar Malaysia (PPBM) atas segala kerjasama dan sokongan sebelum dan sepanjang masa kursus dijalankan.

Terima kasih tidak terhingga kepada Puan Shamsinar Sharif daripada PPBM yang berada sepanjang kursus untuk memantau dan memberi tunjuk ajar kepada PPNP.

Penghargaan juga kepada Penyelaras KAAKTR, Puan Salina Shamsudin, Urusetia KAAKTR Puan Ramlah Kemat dan Cik Hafrinalira Nordin yang telah bertungkus lumus sebelum dan sepanjang masa kursus.

Tidak lupa ucapan terima kasih kepada semua jurulatih PPNP, penceramah jemputan.
dan pihak pengurusan Green Park Hotel.

Kursus Asuhan Kanak-kanak Taska Rumah (KAAKTR) kali kedua akan diadakan di Kuantan pada 23-27 Jun 2008. Kepada sesiapa yang berminat sila hubungi:-

Puan Norrimas Nordin (012-9888679)
Puan Salina Shamsuddin (013-9811744)
Puan Rosnah Ahmad (013-9308873)

KEARAH PENJAGAAN DAN PENGASUHAN YANG BERKUALITI

Sekian.