Friday, October 26, 2012

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA-AYUH BERJUANG, BERSATU DAN BERKORBAN DEMI KESEJAHTERAAN KANAK-KANAK


Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada semua warga PPNP yang dikasihi sekelian,

Marilah sama-sama menghayati erti pengorbanan dan menterjemahkan dalam kehidupan seharian.

Selain tuntutan untuk kita berkorban, Hari Raya Aidil Adha juga membawa mesej konsep kesatuan dan perpaduan.

Firman Allah s.w.t dalam surah Ali-Imran, ayat 103:

وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِيعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ

Bermaksud: "Dan hendaklah kamu berpegang-teguh dengan tali Allah (ugama Islam) dan janganlah kamu bercerai-berai".

Sempena Hari Raya Aidil Adha ini saya berseru agar semua ahli  Persatuan Pengasuh Negeri Pahang (PPNP)  bersatu dan berkorban demi kesejahteraan kanak-kanak. Ini sesuai dengan objektif dan imej penubuhan PPNP sebagai badan bukan kerajaan yang melaksanakan aktiviti dan kerja-kerja advokasi bagi kesejahteraan kanak-kanak sesuai dengan moto PPNP iaitu  “ ke arah pengasuhan yang berkualiti”.

Situasi hari ini  menyaksikan kanak-kanak setiap hari terdedah kepada pelbagai aspek penaniayan, penderaan dan kecederaan . Kita mesti mengembeleng tenaga untuk:-

1.      Meningkatkan kualiti asuhan dan didikan yang memenuhi hak kanak-kanak dari segi keselamatan, perkembangan, perlindungan dan penyertaan.

2.      Memberi ilmu dan kemahiran yang mencukupi dan berkualiti untuk pengasuh supaya mereka dapat menjalankan tugas dan tanggungjawab mengasuh dan mendidik dengan lebih professional.

3.      Meningkatkan kesedaran dan kemahiran keibubapaan dalam diri setiap orang dewasa dalam masyarakat agar mereka lebih memahami dan dapat menyantuni fitrah kanak-kanak disekeliling mereka. Menggembeleng tenaga setiap agensi kerajaan, swasta dan NGO untuk bekerjasama bagi mencapai tujuan ini.  Kesedaran keibubapaan juga dapat meningkatkan produktiviti dikalangan pekerja kerana ilmu ini dapat membantu mereka mengimbangi kehidupan sebagai ibu bapa dan pekerja.

4.      Memastikan persekitaran di taska, tadika, sekolah, rumah dan juga semua tempat awam selamat dan kondusif untuk kanak-kanak.  Perkongsian bijak antara Taska, ibu bapa dan komuniti dapat membantu usaha ini.

5.      Menaik taraf pendidikan dan profesionalisme  kerjaya  pengasuh  seiring dengan keperluan menaikkan gaji pengasuh yang rata-ratanya sekarang ini masih di bawah tahap  kemiskinan.

Apa pun semua ini memerlukan perjuangan yang menuntut pengorbanan, kerjasama dan sokongan yang berterusan dari kita semua.  Natijah kepada perjuangan ini akan menjadikan Malaysia tempat yang lebih makmur,  selamat dan kondusif  untuk kesejahteraan kanak-kanak modal insan hari esok.
Sekian. Wallahua’lam.

Rosnah Ahmad
Penasihat
Persatuan Pengasuh Negeri Pahang
10 Zulhijjah 1433H